Ölen Kişinin Kredi Borcu Ne Olur ?; Günümüzde insanlar ev, araba yada işini büyütmek için kredi çekmektedir. Günümüz enflasyonun da insanlar fiyatların yüksek olmasından dolayı kredi çekmeye doğru itiliyor. Özellikle pandemi dönemi sonrasında aşırı yükselen fiyatlar ve işsizlik oranının yükselmesiyle birlikte insanlar bankalardan kredi çektiler.
Çekilen bu kredilerin uzun vadede ödenmesi sonucunda kredi çeken kişilerin başına talihsiz durumlar gelebilmektedir. Kredi ödemesi devam ederken kişinin ölmesi durumunda mirasçıları ölen kişinin kredi borcu ne olur gibi soruları araştırmalarına neden olmaktadır. Bu yazımızın devamında Ölen Kişinin Kredi Borcu Ne Olur ? sorusuna yanıt bulabilirsiniz.
Ölen Kişinin Kredi Borcu Ne Olur ?
Kredi çeken kişinin ölmesi durumunda eğer bankadan kredi çektiğinde hayat sigortası yaptırmışsa kredi borcu sigorta tarafından karşılanır. Ancak hayat sigortası yoksa, kredi borcu yasal olan varislerine intikal eder. Nasıl ki yasal varisleri vefat eden kişiden kalan gayrimenkul, mal ve parayı miras olarak alabiliyorsa aynı şekilde borcu da varislerine kalır. Varis olan kişiler ölen kişiden kalan borcu üstlenmek istememesi halinde reddi miras yapması gerekmektedir.
Kredi borcu olan bir kimsenin vefatı halinde, şayet borçlunun hayat sigortası varsa kredi borcu sigorta tarafından karşılanır. Kişinin hayat sigortası olmaması halinde ise tüm borcu yasal varislerine kalır. Yasal varisler, tıpkı vefat eden kişiden kalan mal ve para mirasını aldığı gibi aynı şekilde borcu da üzerine almış olur. Yasal varisler, bu borcu üstlenmek istemiyorsa belirli bir süre içerisinde reddi miras yapmak zorundadır. Reddi miras durumunda ise yalnızca borç değil aynı zamanda ölen kişinin üzerinde bulunan tüm mal, mülk ve para da mirasçılara geçmez.
Ölen Kişinin Kredi Borcu Geri Ödenir mi?
Ölen kişinin kredi borcu, yasal mirasçılarına geçer. Miras devir işlemleri tamamlandıktan sonra söz konusu borç artık doğrudan yasal mirasçıların şahsi borcu sayılır. Bu nedenle ölen kişinin borcu geri ödenir.
Kredi Borçlusu Ölünce Borç Sona Erer mi?
Kredi borçlusunun ölümü halinde borcun sona ermesi söz konusu değildir. Ölen kişiye ait tüm borç, kişinin yasal mirasçılarına aktarılır. Mirasçılar, kendi paylarına düşen miktar oranında söz konusu borcu üstlenir. Bu noktadan sonra borç, artık yaşayan yasal mirasçıların şahsi borcu halini alır.
Ölen Kişinin Kredi Borcunu Kim Öder?
Ölen kişinin kredi borcunu şayet hayat sigortası varsa sigorta poliçesi şartları doğrultusunda sigorta şirketi öder. Ölen kişinin hayat sigortası olmaması halinde ise söz konusu borcu kişinin yasal mirasçıları ödemekle mükelleftir. Kredi borcu olan kişinin ölümü sonrası, söz konusu borç kişinin yasal mirasçılarına kendi payları oranında bölüştürülür.
Ölen kişinin Kredi Borcunu Hayat Sigortası Tarafından Ödenir mi?
Ölen kişinin kredi borcunun hayat sigortası tarafından ödenmesi mümkündür. Ancak bunun için poliçe şartlarının ve kişinin ölüm şeklinin sigorta poliçesi şartlarına uygun olması gerekir. Hayat sigortasının ödemeyi üstlenmesi için sigortalının ani ve beklenmedik bir şekilde ölmesi gerekir. Kişinin daha önceden belirli hastalıkları varsa bu hastalıklar kapsamında hayat sigortası ile anlaşma yapılmış olması gerekir. Kişinin, söz konusu hastalığını sigorta şirketinden gizlediği anlaşılırsa sigorta şirketi ödeme yapmayı reddeder. Ayrıca intihar ve benzeri durumlarda da sigorta şirketi kredi borcunu ödemez.
Ölen Kişinin Kredi Taksitleri Erken Ödenir mi?
Ölen kişinin kredi taksitlerinin erken ödenmesi mümkündür. Ölen kişinin kredi taksitleri, borcun yasal mirasçılara geçmesinden sonra da aynen devam eder. Ancak yasal mirasçılar ölen kişinin kredi taksitlerini erken ödeme yoluna gidebilir. Bu işlem neticesinde erken ödeme avantajlarından faydalanabilir.
Ölen Kişinin Kredi Kartı Borcuna Ne Olur?
Ölen kişinin geriye kalan kredi borçlar eğer kişinin hayat sigortası varsa sigorta tarafından ödenir. Sigorta tarafından ödenecek tutar ise sigorta poliçesi kapsamındaki teminat ve limitlerle sınırlıdır. Ölen kişinin hayat sigortası olamamsı durumunda ise söz konusu borç, kişinin yasal varisine kalır. Yasal varis veya varisler, kişiye ait tüm mal, mülk ve menkul kıymetleri miras olarak alacağı gibi aynı zamanda borcu da üzerine alır. Borcu almak istemeyen yasal varisler, yasal süre içerisinde reddi miras yapabilir. Ancak reddi miras yapan yasal varisler, yalnızca borcu değil aynı zamanda kişiden kalan tüm mal, mülk ve menkul kıymet miraslarını da reddetmiş olur.